Verbeter het binnenklimaat op kantoor: zorg voor een gezonde werkomgeving

Steeds meer collega’s melden zich ziek of klagen over hoofdpijn, vermoeidheid en andere gezondheidsklachten. De lucht op kantoor voelt benauwd en onaangenaam. Deze klachten kunnen te maken hebben met het binnenklimaat op kantoor. Een onafhankelijk binnenklimaatonderzoek kan helderheid geven over de oorzaak van deze klachten en richting bieden voor de maatregelen die nodig zijn om een gezonde werkomgeving te creëren.

Symptomen van een slecht binnenklimaat

Gezondheidsklachten die mogelijk verband houden met een slecht binnenklimaat zijn onder andere:

  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • allergieën en astmatische klachten
  • droge ogen, neus en keel
  • huidirritaties
  • concentratieproblemen
  • misselijkheid en duizeligheid

 

Wat maakt een goed binnenklimaat?

Een goed binnenklimaat op kantoor vereist aandacht voor verschillende factoren die bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van medewerkers:

  • Ventilatie: voldoende luchtverversing is cruciaal voor een gezonde werkomgeving. Dit betekent dat de luchtverversingscapaciteit goed wordt ingeregeld en is afgestemd op het aantal medewerkers dat van het kantoor gebruikmaakt. Ventilatie-eisen kantoor en eisen kantoorruimte moeten in acht worden genomen om te zorgen voor optimale luchtkwaliteit. Als huurder gaat u er snel vanuit dat alles goed is ingeregeld en regelmatig wordt onderhouden, maar in de praktijk laat dit nog wel eens te wensen over. Dit kan leiden tot binnenklimaatklachten. Verversing van lucht zorgt voor voldoende zuurstof en voorkomt dat luchtvervuiling zoals CO₂ en andere pathogenen te lang in het gebouw blijven hangen.
  • Luchtvochtigheid: een goed ingeregelde relatieve luchtvochtigheid is een belangrijk onderdeel van een gezonde werkomgeving en kan veel klachten voorkomen. Een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% is de gewenste streefwaarde. Dit helpt om gezondheidsklachten zoals droge ogen, neus en keel te voorkomen. Zie ook luchtvochtigheid kantoor
  • Temperatuur: hoewel het soms lastig kan zijn om een ideale temperatuur te bepalen, ligt de streefwaarde voor de temperatuur op kantoor tussen de 20°C en 22°C. Dit zorgt voor comfort en draagt bij aan een prettige werkomgeving. Klimaatbeheersing kantoor is essentieel om deze temperaturen te handhaven.
  • Hygiëne en schoonmaak: regelmatige schoonmaak van het kantoor zorgt voor een gezonde werkomgeving. Ziekmakers krijgen dan minder kans zich te ontwikkelen in bijvoorbeeld stofnesten. Daarnaast is goed onderhoud van luchtkanalen en luchtbehandelingssystemen belangrijk om te zorgen dat vervuilde lucht niet door het kantoor blijft recirculeren. Deze installaties vormen de longen van het gebouw, maar krijgen vaak te weinig aandacht, waardoor vervuilde lucht zich blijft verspreiden en binnenklimaatklachten veroorzaakt.
  • Materialen en apparatuur: houd er rekening mee dat kantoorapparatuur zoals printers, maar ook bouwmaterialen, bepaalde schadelijke stoffen kunnen uitstoten, zoals fijnstof en oplosmiddelen. Het is raadzaam om printers in aparte ruimtes te plaatsen en bewust te kiezen voor milieuvriendelijke materialen om luchtverontreiniging binnen te minimaliseren.

 

Laat het binnenklimaat onderzoeken

Blijven klachten zich voordoen en heeft u behoefte aan professioneel advies? Een binnenklimaatonderzoek kan helderheid geven over het binnenklimaat en welke maatregelen er nodig zijn om het binnenklimaat te verbeteren. De rapportage is goed onderbouwd en kan de verhuurder op zijn verantwoordelijkheid aanspreken. Door metingen te verrichten, sensoren te plaatsen en luchtmonsters te nemen, kan een goed beeld worden verkregen van het binnenklimaat en de oorzaak van gemelde klachten. Het onderzoek biedt niet alleen inzicht, maar ook concrete aanbevelingen om de werkomgeving gezonder te maken.

Strooming: Binnengewoon goed!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? Vraag dan een offerte aan via onze offertebutton.